Stop Child Executions
14:56 Posted In atefah , atefah sahaaleh , child executions , executii minori , iran , nazanin , nazanin fatehi , petitie Edit This 0 Comments »SIGN THE PETITION AT www.stopchildexecutions.com.
STOP THE EXECUTION OF MINORS IN IRAN!
Un alt subiect care ma framanta de cateva luni incoace, de cand am dat, cu totul intamplator, peste un clip pe youtube, este cel al executiilor minorilor. Atunci am aflat ca exista si un site care duce o campanie foarte intensa impotriva acestor atrocitati ( nu le pot numi altfel, avand in vedere ca sunt impotriva pedepsei cu moartea in general, sa nu mai vorbim de situatiile in care aceasta este aplicata minorilor ). Site-ul despre care vorbesc este www.stopchildexecutions.com, si este condus de o iranianca expatriata, fosta Miss Canada si aproape ( first runner up ) Miss World, pe nume Nazanin Afshin-Jam. Nazanin este de asemenea cantareata si activista pentru drepturile omului. Desigur, mai multe despre ea puteti citi pe site-ul susmentionat.
Dar sa revenim la ale noastre. Realitatea este ca in secolul 21, cand toata lumea canta osanalele modernitatii societatii in care traim, cand drepturile omului si pacea sunt motiv de razboi (sic!), exista inca state cu mentalitate medievala, care practica executii ale infractorilor (multi dintre ei nedovediti) minori. Sunt state cu sisteme judicare putrede pana la maduva (stiu, stiu, cel fara de pacat sa ridice primul piatra, dar aici vorbesc de situatii extreme), in care echitatea si respectul fata de fiinta umana sunt maimutarite, devenind simple unelte ale puterii. Puterea, in aceste cazuri, sade in mainile unor indivizi retrograzi, obtuzi, insetati de glorie si de violenta, care spera sa controleze masele printr-un regim al terorii si al supunerii oarbe fata de o divinitate transformata in simbol al durerii si razbunarii. Acesti indivizi sub-umani pot ucide, tortura si mutila dupa bunul plac, atata timp cat nimeni nu ii opreste. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa arunce in ochii populatiei o motivatie sordida, golita de continut cum ar fi decenta, moralitatea sau religia, si nimeni nu ii va trage la raspundere.
Bun, veti zice, si ce putem noi sa facem? E simplu, putem sa ne implicam! Fie ca e vorba de a semna o petitie, fie ca e vorba de a mediatiza un caz sau o problema printre prieteni si cunoscuti, fie ca e vorba de a trimite un e-mail catre o institutie sau o persoana publica, putem foarte bine sa facem o diferenta stand in fata calculatorului, intr-un scaun comod. Nu spune nimeni sa ne luam rucsacul si sa mergem acolo sa dam o mana de ajutor, desi acesti oameni ar avea nevoie si de asa ceva.
Parca ii si aud pe carcotasi: "Mdea...petitie...si ce rezolv dom'le daca semnez o amarata de petitie? Si-asa nimanui nu-i pasa!". Au contraire, conform site-ului www.stopchildexecutions.com, in urma presiunilor internationale, o serie de condamnati juvenili care asteptau pedeapsa cu moartea au fost eliberati (Vezi cazul Nazanin Fatehi). Petitiile sunt in majoritatea cazurilor cele care pun in miscare rotile comunitatii internationale.
Iata ce spune petitia conceputa de Stop Child Executions, petitie disponibila si in limba romana:
Domnului Secretar General al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, Domnului Ghid Suprem al Republicii Islamice Iran, Ayatollahul Seyed Ali Khamenei şi Domnului Şef al Justiţiei al Republicii Islamice Iran, Ayatollahul Mahmoud Hashemi Shahroudi
Noi subsemnaţii, suntem profund preocupaţi de menţinerea aplicării pedepsei cu moartea tinerilor iranieni acuzaţi de delicte comise înaintea (implinirii) vârstei de 18 ani.
Articolul 6.5 din Pactul internaţional relativ la drepturile civile şi politice (ICCPR) declară:
"O sentinţa de moarte nu poate fi impusă pentru crime comise de persoane în vârstă de mai puţin de 18 ani".
Articolul 37 (a) al Convenţiei relative la drepturile copilului (CRC) stipuleazã cã:
"Nici pedeapsa capitală, nici încarcerarea pe viaţă fără posibilitatea eliberării nu trebuie să fie pronunţate pentru infracţiunile comise de persoane în vârstă de mai puţin de 18 ani. "
În calitate de stat semnatar, guvernul iranian este supus obligaţiei internaţionale de a respecta aceste două articole. În ciuda acestui fapt, Amnesty International a raportat execuţia a 21 de delincvenţi juvenili în Iran din 1990. În numeroase cazuri, aceşti minori au fost menţinuţi în detenţie până la vârsta de 18 ani înainte de a fi executaţi.
În ianuarie 2005, Comitetul pentru drepturile copilului al ONU, care controlează respectarea Convenţiei relative la drepturile copilului de Statele semnatare, a rugat Iranul sa înceteze imediat toate execuţiile delincvenţilor juvenili şi să abolească folosirea pedepsei cu moartea pentru aceste cazuri. In perioada verii anului 2006, parlamentul iranian ar fi votat un proiect de lege care stabilea crearea unor tribunale speciale pentru copii şi adolescenţi, dar acest proiect nu a fost încă aprobat de Consiliul Gardienilor, care supervizează legislaţia din Iran astfel încât să garanteze conformitatea acesteia cu principiile islamice. În timpul acestor ultimi patru ani, autoritatile iraniene ar fi studiat o legislaţie care să interzică pedeapsa cu moartea pentru delincvenţii juvenili. Declaraţiile recente ale unui purtător de cuvânt judiciar lăsa să se inţeleagă că propunerea de lege nu ar introduce pedeapsa cu moartea decât pentru anumite crime, şi nu pentru toate crimele comise de copii.
În ciuda acestor eforturi, numărul delincvenţilor juvenili executaţi in Iran a crescut în cursul acestor ultimi doi ani. În luna martie 2007, cel puţin 25 de delincvenţi juvenili se aflau încă pe culoarele morţii în Iran. Iată lista cu numele şi vârstele lor în momentul crimelor care li se reproşează (pentru aceia pentru care aceste informaţii sunt cunoscute) :
1. Delara Darabi, 17 ani
2. Beniamin Rasouli, 17 ani
3. Hossein Toranj, 17 ani
4. Hossein Haghi, 17 ani
5. Morteza Feizi, 16 ani
7. Ali Mahin Torabi, 16 ani
8. Milad Bakhtiari, 16 ani
9. Farshad Sa'eedi, 17 ani
10. Hossein Gharabaghloo, 16 ani
11. Shahram Pourmansouri, 17 a ani
12. Hedayat Niroumand, 15 ani
13. Mohammad Mousavi
14. Mostafa, 16 ani
15. Mahmoud, 17 ani
16. Hamid, 17 ans
17. Sajjad, 17 ani
18. Farzad, 15 ani
19. Asghar, 16 ani
20. Iman, 17 ani
21. Ne'mat, 15 ani
22. Hamzeh S, 17 ani
23. Saber
24. Reza Alinejad, 17 ani
25. Sina Paymand, 17 ani
Noi subsemnaţii, le solicităm autorităţilor iraniene:
- să furnizeze o listă completă a tuturor persoanelor condamnate la moarte în vârstă de mai puţin de 18 ani.
- să suspende imediat toate execuţiile şi să împiedice orice nouă aplicare a acestor pedepse unor delincvenţi juvenili.
- să ia măsuri imediate pentru abolirea definitivă a pedepsei cu moartea pentru toţi delincvenţii juvenili, în virtutea obligaţiilor Iranului în calitate de Stat parte al ICCPR şi CRC.
Noi subsemnaţii, rugăm stăruitor Naţiunile Unite, Înaltul Comisariat al Naţiunile Unite pentru drepturile omului şi Comitetul pentru drepturile copilului al ONU :
- să ceară guvernului iranian să se conformeze imediat obligaţiilor sale internaţionale aşa cum sunt ele definite de PIDCP şi de CDE.
Clipul de pe youtube despre care vorbeam la inceputul articolului, spune pe scurt povestea lui Atefah Sahaaleh, o tanara ( o fata, o copila!) de 16 ani, executata in Iran, in orasul Neka, in anul 2004, pentru "fapte incompatibile cu castitatea". Mai multe despre ea, si aici. Pe youtube se poate urmari un documentar despre Atefah, realizat de BBC, dar in mai multe parti. Partea 1.... De asemenea, puteti gasi informatii despre Atefah pe www.stopchildexecutions.com.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu